Bij ons kunt u terecht voor:
Artiestenmanagement, Boekingen van nationale en internationale acts, Bedrijfsfeesten, Evenementen, Popfestivals, CD-producties, Onafhankelijk advies.
home    boek   contact    zoeken                                                                                                                             

 

Edwin Rutten / Ome Willem

Wat staat er voor beroep in jouw paspoort?", vroeg Ischa Meijer mij eens.
Ja, ik doe nogal wat verschillende dingen. Ik zing jazz, ik leid discussies of ben dagvoorzitter bij congressen; ik speel en zing in Klokhuis, houd lezingen en doe presentaties; ik schrijf en vertel verhalen bij klassieke muziek in Nederland, Duitsland en Engeland; ik doe voice-overs en treed op met harmonie-, fanfare- en brassorkesten; ik doe communicatie-sessies voor bedrijven en presentatie- en zanginterpretatie-workshops op diverse conservatoria en werk nog steeds veel voor kinderen.

Maar, wat ik ook doe, het start uit mijn kernen: levenslust, relativeren, humor, muziek en spelen.
Dat moet ik kwijt kunnen.

Kinderen
Vijftien jaar lang was Edwin Rutten op televisie en in de theaters te zien als de legendarische 'Ome Willem' met zijn 'Deze vuist op deze vuist', 'Broodje poep' en 'Joepie-de-poepie'.
Hij maakt vanaf het begin deel uit van het vaste team van het programma 'Klokhuis' als zanger en acteur. Ook in andere kinderprogramma's op televisie was hij te zien. Beroemd is het lied 'Ik ben toch zeker Sinterklaas niet' uit het programma 'Kinderen voor kinderen'.

In concertzalen en theaters in Nederland, Duitsland en Engeland treedt Edwin Rutten op met familieconcerten voor kinderen en andere volwassenen. Hij schrijft zelf verhalen en vertelt ze samen met een symfonie-orkest. Ook bij Jazz-festivals is hij te vinden met speciale kinderjazzprogramma's.
Fun en educatie in de voetnoot.

Educatieve projecten zijn de voorlichtingsvideo's, die Edwin Rutten maakte, zoals 'De Baas over je Billen' voor de Nederlandse Onderwijs Televisie over incest en kindermishandeling voor kinderen van 4 tot 6 jaar en 'De eerste dag in het Ziekenhuis'.

TV
In de loop der jaren is Edwin Rutten in heel wat radio- en tv-programma's te horen en te zien geweest. Zo was hij vijftien jaar lang was te zien in het programma 'De film van Ome Willem', waarvan meer dan 200 uitzendingen werden gemaakt in de periode 1974 tot 1990. Daarnaast speelde hij het programma zo'n 120 keer per jaar in de Nederlandse theaters.

Vanaf het eerste uur maakt Edwin deel uit van de vaste kern van het kinderprogramma "Klokhuis" waarin hij veel liedjes zingt.
Voor het Wereld Natuur Fonds maakte Edwin Rutten met twee kinderen een reportage in Tanzania over schildpadden. Hij maakte de voorlichtingsvideo 'De eerste dag in het Ziekenhuis' en voor de Nederlandse Omroep Televisie een voorlichtingsfilm voor kleuters over incest, getiteld: 'De Baas over je Billen'.
Voorts presenteerde hij talkshows, zoals 'Zomaar een Zomeravond' en programma's als 'Ratel', 'Van Twaalf tot Twee', 'Kinderen voor Kinderen'. Hij zat in het vaste panel van NCRV's 'Dinges', 'Maak dat de kat wijs' en 'Wijsneuzen', was presentator van het eerste middagtelevisieprogramma 'Avro's Service Salon' en presenteerde op de radio het nachtprogramma 'Avro's Service Station'.
Regelmatig treedt hij op in het KRO-programma 'Het Gevoel Van'.

Komplete biografie:

Achtergrondinformatie Edwin Rutten
In 2003/2004 geeft Edwin Rutten in Nederland concerten oa. met het Radio Kamerorkest, het Gelders Orkest, het Orkest van het Oosten  en de Marinierskapel.

In het buitenland oa. met de Berliner Symphoniker, Staatskapelle Weimar en het Oldenburgisches Staattheater .

Klassieke muziek
Edwin Rutten schrijft en vertelt verhalen bij klassieke muziek in de concertzalen met de Nederlandse symphonieorkesten, o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest,  het Residentie Orkest, NNO, LSO, Brabants Orkest  en Gelders Orkest.

Met het Radio Symphonieorkest in Vredenburg voor TROS radio Erik’s Wonderbaarlijke Reis gebaseerd op Bomans’ Erik of  Het kleine Insectenboek.

The Young Persons Guide to the Orchestra, De Nachtegaal van Loevendie, Babar, The Snowman, Rattenvanger van Hamelen, Fantasy of the three Bears.

Hij heeft de verhalen geschreven voor en treedt op als verteller bij concerten  met de balletmuziek van  Het Zwanenmeer, Cinderella  en de Notenkraker.

Van zijn hand is het verhaal bij Carnaval der Dieren op de CD  “Peter en de Wolf”.

Met componist Henk Alkema schrijft hij “De Symphonische Zandbak”, een introductie tot het symphonieorkest op rijm. In het kader van Kamermuziek festivals o.a. L'Histoire du Soldat van Stravinsky en diverse verhalen met kleine bezettingen.

Hij bewerkt het plot van een opera en vertelt in verkorte vorm het verhaal samen met orkest en solisten. (o.a. Cosi fan tutte met Opera Triompho). Presentator van operagala's.

Voor AVRO-radio schrijft  en vertelt hij 250 verhaaltjes bij klassieke muziek voor een kinderkunstprogramma.

Spreekstem in “Company of Heaven” van Benjamin Britten.

Vertolkt de Sprechrolle van de Haushofmeister in de opera “Ariadne auf Naxos”van Richard Strauss met de Hongaars opera van Szegèd. 

Duitsland

Familieconcerten als verteller met eigen verhalen  “Der kleine Mummummum auf der Suche nach dem Rhythmus” en “Mozart...Stell' dir vor, du wärst ein Wunderkind”.

Met de Nürnberger Symphoniker, in de Berliner Philharmonie  met de Berliner Symphoniker en in Weimar met de Staatskapelle Weimar.  In november 2003 wederom familieconcerten met de Staatskapelle Weimar en de Berliner Symphoniker. En Winterthur in Zwitserland. 

Engeland

Als verteller met de Hallé Orchestra in Manchester met “Little Boy Mummummum and the Quest for Rhythm”.

Jazz

Op 16 jarige leeftijd maakt hij zijn eerste vocale jazzplaten met Rogier van Otterloo en zingt hij als solist bij het Metropole Orkest.

Hij maakt de eerste Nederlandstalige vocale jazz elpee en staat jaren nummer 1 op de Jazzpolls in Nederland. Hij produceert  en zingt gedurende 10 jaar in een eigen jazzprogramma voor de radio met solisten als Chet Baker, Mel Lewis, Clark Terry, Stan Getz, John Taylor, Martial Solal, Steve Gray en de crême van de Nederlandse jazzmusici.

Hij is vocaal solist op het North Sea Jazz Festival. Voor de “Gigs for Kids” zondagmatinee van het North Sea Jazz Festival schrijft hij het verhaal “Jongetje Bebop” over

timing, frasering en swing.

Als vocalist en verteller met The Jazzorchestra of the Concertgebouw in het Concertgebouw in Amsterdam.

Als presentator en vocalist in duet met Rita Reys Prom-concerten met o.a. Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Met het Metropoleorkest live voor TROS radio een familie jazzconcert  “Jongetje Mummummum op zoek naar het ritme”.

 Rutten is  workshop docent aan het Conservatorium van Amsterdam.
 

Frans- en Nederlandstalig

Edwin Rutten wint het songfestival van Sopot in Polen en Gmunden in Oostenrijk (beide 1e prijs en persprijs). Staat op de Nederlandstalige Hitparade. Hij maakt franstalige opnames met repertoire van Michel Legrand, Jacques Diéval, Nougarot en Bécaud en treedt op o.a. in Théatre dès Champs Elysées in Parijs, Salle dès Fêtes in Genève en het Casino in Montreux. Hij maakt een Nederlandstalige elpee “Hoe later op de avond”, met songs van componist Harry Bannink van wie hij meer dan 600 liedjes gezongen heeft.

Radio, TV, Kinderprogramma’s en Theater

Edwin Rutten presenteert talkshows op de Nederlandse TV (“Zomaar een Zomeravond”),

30 jaar Wereld Natuurfonds, “De Baas over je Billen” (over kindermishandeling en incest) en programma's op de radio (“Van Twaalf tot Twee”, “Ratel”). De televisieserie “Kinderen voor kinderen” met oa. de hit “Ik ben toch zeker Sinterklaas niet”.

Hij is 16 jaar op televisie te zien met het tv programma “ De Film van Ome Willem”. Hiervan zijn meer dan 200 uitzendingen gemaakt. Gelijktijdig is “Ome Willem” zo’n 120 x per jaar in de theaters te zien.

De her-uitzendingen in 2002 en 2003 van “De Film van Ome Willem” behoren tot de top 5  best  bekeken kinderprogramma’s.

Edwin Rutten maakt  vanaf het eerste uur deel uit van de vaste cast van het NPS

TV-programma “Het Klokhuis”.

Studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.