Artiestenmanagement, Boekingen van nationale en internationale acts, Bedrijfsfeesten, Evenementen, Popfestivals, CD-producties, Onafhankelijk advies, Mediaconsultancy

 
 home    boek   contact   zoeken   

Tim Douwsma

Hij werd vijfde in het programma So You Wanna be A Popstar, presenteert bij de TROS, schitterde zelfs op het witte doek en iets minder op de vloer van Sterren Dansen Op Het IJs. Maar Tim Douwsma is vooral ook zanger, met meerdere hitsingles op zijn cv. Daaraan voegt hij nu zijn debuutalbum Mijn Dromen toe.

De showbizz zat al van kleins af aan in Tims bloed. Moeder was, zo zegt hij, ‘erg van de shows’, en vader Douwsma presenteerde regelmatig de plaatselijke playbackshow, waar Tim als klein jochie aan meedeed. Door de jaren heen ontdekte hij een steeds grotere passie voor alles wat met entertainment te maken had. En na een mislukt uitstapje naar een sportopleiding dat een blauwe maandag duurde, vond hij wat hij zocht op de theateropleiding in Groningen. “Ik ontwikkelde me daar zo breed mogelijk; kreeg acteerlessen, maar ook zang. Daar ontdekte ik de liefde, en ook het talent, voor zingen.” Mensen uit zijn omgeving raadden Tim aan iets met dat talent te doen, en hij greep zijn kans toen de oproep voor het SBS-programma So You Wannabe A Popstar voorbij kwam.  
“Toen ik daar in de rij stond met 15.000 andere mensen die auditie deden, verwachtte ik natuurlijk niet dat ik bij de laatste tien zou eindigen. Ik had nog nooit iets professioneels gedaan met zingen, nooit met camera’s gewerkt. Totaal geen ervaring. Maar het ging zo goed dat ik in een soort achtbaan terecht kwam en bij de laatste tien eindigde. Het was een fantastische ervaring die ik nooit had willen missen. Het heeft veel deuren voor me geopend.”
Tim werd vijfde, maar was inmiddels de muziekwereld opgevallen. Sterker nog: de platenmaatschappij die de winnaar een platencontract zou geven, wilde liever verder met Tim. Hij nam zijn eerste single Wil Je Bij Me Blijven Slapen op, maar de samenwerking bleek niet optimaal. “Ik stond voor een moeilijke beslissing: blijf ik hier, of zoek ik verder met het risico dat ik niets meer heb? Toch heb ik besloten dat laatste te doen. Het was soms een hard gevecht.” In eigen beheer bracht hij zijn tweede single uit, Ga.

Wat Tim inmiddels had gevonden was een ‘ongelooflijke drive’, zoals hij het zelf omschrijft. “Ik wist wat ik wilde: mijn eigen album en ooit in Ahoy optreden. Maar ook presenteren leek me leuk.”
Die laatste wens werd snel vervuld toen hij door de TROS werd benaderd om in een van hun programma’s te komen zingen. Het leverde hem een auditie op, en vervolgens een presenteerjob bij sterren.nl. Dat smaakte naar meer, want ook het presenteren lag hem goed. Naast zijn programma op sterren.nl presenteert hij bij de TROS inmiddels voor het derde seizoen Karaoke Kids. Verder was Tim regelmatig te zien in Life & Cooking en kreeg zelfs kansen op acteergebied: hij speelde de bescheiden rol van Melle in de succesfilm De Hel Van ’63 van regisseur Steven de Jong.

Na de Radio NL Zomertour werd Tim benaderd door CNR. Bij hen maakte hij een nieuwe start met zijn single Je Bent De Hemel. ‘Ik zie deze samenwerking als het echte begin van mijn muzikale carrière. Nu werk ik met een professioneel team en doe wat ik wil doen. Het had blijkbaar tijd nodig en het is niet altijd een gemakkelijke weg geweest, maar ik voel me goed over waar ik mee bezig ben.”
Nog één uitstapje dan: vorig jaar deed Tim als kandidaat mee aan Sterren Dansen Op Het IJs – waar hij helaas als eerste afviel. ‘Schaatsen is niet mijn talent’, lacht Tim. “Daar kwam ik al snel achter. Een beetje beschamend natuurlijk, als Fries. Dat heb ik ook flink moeten horen…” Het programma leverde hem indirect wel weer een hitsingle op: Eén Zomeravond Met Jou, een duet met mede-kandidaat Monique Smit. De tekst is van grote broer Jan, die er persoonlijk op stond dat Tim de rol van mannelijke duetpartner zou vervullen.

De nieuwe halte op Tims muzikale reis is zijn eigen album, waaraan hij keihard heeft gewerkt. Op Mijn Dromen werkte hij samen met producer Haro Slok (Volumia!, Jim Bakkum). Het resultaat is een debuut waarop hij, terecht, trots is. “Het is een volwassen album geworden. Vrolijk, maar ook gevoelig. Ik noem het zelf Nederpop, maar vind het lastig als ik moet vertellen waar mijn geluid op lijkt. Wellicht zit dat een beetje in de hoek van Volumia! en Jeroen van der Boom, maar eigenlijk vind ik het vooral Tim Douwsma.”
Voor zijn album stroopte Tim zijn mouwen op en pakte alles zelf aan. Hij benaderde Fluitsma en Van Tijn om liedjes voor hem te schrijven en had prompt een uitnodiging te pakken om bij hen langs te komen in de studio. Een van de resultaten: Ik Wil Je Meer En Meer, een van zijn eigen favorieten op de plaat. Tony Neef, die Tim ook persoonlijk belde, schreef de tekst. “Een leuk verhaal: toen Tony de definitieve versie hoorde, vertelde hij me dat die hem tot tranen had geroerd. Een enorm compliment, want dát is wat ik met dit album wil bereiken: dat mensen het gezellig vinden om te beluisteren en lekker meezingen, maar dat het ze ook raakt.

De nieuwe single is Over, een bewerking van een grote Mexicaans/Italiaanse hit, wederom met een Nederlandse tekst van Tony Neef. “Ik vond het liedje midden in de nacht op YouTube en was er meteen weg van. Op dat tijdstip durfde ik Haro niet meer te bellen, dus dat deed ik de volgende ochtend. Ook hij was meteen enthousiast.” Een ander eigen hoogtepunt: Jij Gaat Met Me Mee, dat door het gebruik van een ukelele een beetje doet denken aan Hey Soul Sister van Train. Het nummer pakt je meteen bij het eerste refrein en werkt aanstekelijk. Zomers en uptempo, maar óók Tim Douwsma.
Hoop schreven Haro en Tim samen, achter de piano. De ervaring maakte een nieuwe honger in Tim wakker: in de toekomst wil hij het zelf schrijven van liedjes graag verder ontwikkelen. “Toch haal ik ook mijn neus niet op voor bestaande liedjes die me liggen. Kijk naar Marco Borsato en Jeroen van der Boom; zij zijn daar ook groot mee geworden.” Samen met hen en de eerder genoemde Jan Smit rekent hij ook Robbie Williams en Bryan Adams tot zijn voorbeelden.

De sympathieke Tim weet dat hij ‘er nog lang niet is’, maar blijft dromen over zijn ultieme optreden, in Ahoy. “Ik begin net en geniet van het opbouwen van mijn muziekcarrière”, verklaart hij bescheiden. “Wat mensen hopelijk uit deze eerste plaat halen is dat ik jong en fris ben en toch ook al mijn eigen geluid heb. Ik hoop dat mensen die mijn album horen, het begrijpen en geraakt worden. Dan ben ik voor nu tevreden.”

Sterren.nl

Net als zijn collega's Monique Smit, André Hazes jr, Kees Tol en Harold Verwoert presenteert Tim diverse programma's op het populaire Sterren.nl.
Sterren.nl is het platform van de Tros, dat zich volledig richt op Nederlandse muziek en artiesten. In 2010 ontvingen Tim en zijn collega's de eretitel "Beste digitale zender", uitgereikt door televisiemagazine Totaal TV.