Artiestenmanagement, Boekingen van nationale en internationale acts, Bedrijfsfeesten, Evenementen, Popfestivals, CD-producties, Onafhankelijk advies, Mediaconsultancy

 home    boek   contact 

Dick Raat

Korte voorgeschiedenis:
Jarenlang heb ik in allerlei bandjes gespeeld, een leuke tijd, maar altijd heb ik de ambitie gehad om een professioneel solo-artiest te worden. Om dit te bereiken wist ik dat ik in ieder geval met iets origineels moest komen.

Zo'n 5 jaar geleden begon ik met solo-optredens in gezellige restaurantjes en eetcafeetjes, gewoon met een akoestisch gitaartje al spelend en zingend door de zaak lopen.

Doordat je met dit soort optredens heel dicht bij je publiek staat, merkte ik al metéén dat er een nieuwe dimensie bijkwam, namelijk het aanvoelen van- en het omgaan met je publiek. Sterker nog, naast dat uiteraard de instrumentale en vocale kwaliteiten van goed niveau moeten zijn, staat of valt een succesvol optreden met het aanvoelen van je publiek.

Al snel bleek dat er een grote vraag was naar mijn manier van entertainen en mijn werkterrein breidde zich dan ook snel uit naar de meest uitéénlopende lokaties.

Met als uitgangspunt absolute kwaliteit te leveren, stortte ik me zo'n 3 jaar geleden volledig op m'n solo carrière, met als resultaat dat ik nu met trots kan zeggen dat ik al ruim twee jaar proffesioneel solomuzikant ben die zo'n 210 optredens per jaar verzorgt.

Geluidsinstallatie:
Mijn geluidsinstallatie is ook een zeer belangrijke schakel in het behalen van deze eerdergenoemde kwaliteit, hiervoor geldt "goed gereedschap is het halve werk".

Momenteel werk ik met een geavanceerde geluidsset die ik kan aanpassen naar elke situatie. Wanneer ik bijvoorbeeld tijdens een diner speel heb ik een compacte geluidsinstallatie nodig, die ik - indien mogelijk- op een reeds aanwezige geluidsinstallatie kan doorschakelen om zo een heerlijk in het gehoorliggend geluid te kunnen creëren zodat de gasten hun gesprek kunnen voortzetten. Wanneer de sfeer uitbundiger wordt, moet ik met diezelfde set ook "wat meer gas" geven. Bij grotere gezelschappen maak ik gebruik van een minder compacte geluidsset. Deze set heeft dan ook een groter bereik; dit houdt in dat mijn muziek op zowel laag als hoog geluidsniveau prettig in het gehoor blijft klinken.

Voor de versterking van mijn (headset) microfoon en gitaar maak ik gebruik van een zendersysteem dat zelfs onder de moeilijkste omstandigheden storingvrij blijft, hierdoor kan ik als ware troubadour door elke ruimte lopen.

Muzikale begeleiding:
Ik begeleid mezelf met een zogenaamde westerngitaar; daarnaast maak ik ook gebruik van achtergrondbanden. Deze achtergrondbanden neem ik op en produceer ik zelf in mijn homestudio. Naast 2e en 3e stemmen staan op deze banden ook de instrumentpartijen die voor een bepaald nummer nodig heb, zoals basgitaar, piano, orgel, blazers, strijkers, etc.

Wel blijft de westerngitaar het meest op de voorgrond, de achtergrondband is puur een aanvulling op mijn eigen gitaarspel.

Doordat ik alle stemmen en gitarpartijen zelf inzing en inspeel en vervolgens zelf de eindmix maak, heb ik een heel eigen geluid dat uitstekend tot zijn recht komt bij gelegenheden waar gezelligheid en/of feest gewenst is.