Bij ons kunt u terecht voor:
Artiestenmanagement, Boekingen van nationale en internationale acts, Bedrijfsfeesten, Evenementen, Popfestivals, CD-producties, Onafhankelijk advies.
home    boek   contact    zoeken                                                                                                                             

 

Vader Abraham
HET ONTSTAAN VAN DE VADER ABRAHAM FIGUUR
Pierre had rond de carnaval het nummer Vader Abraham Had Zeven Zonen geschreven. Er was echter volgens Pierre niemand in zijn stal die dit op adequate wijze zou kunnen vertolken.  Het probleem werd nog groter toen Rinus Spoor van de VARA dit lied absoluut in zijn tv-show 'Een lach en een traan' wilde hebben. Nadat Pierre op had gebiecht aan Rinus dat hijzelf de zanger was, werd er besloten (met Lord Wanhoop in het achterhoofd) Pierre te verkleden als de bijbelse figuur Vader Abraham. Samen met dhr. Michels uit Amsterdam werd de outfit ontworpen en aangemeten. Om de achtergrond wat op te vrolijken belde Pierre wat vrienden op die de ‘Zonen’ uit zouden beelden. Pierre's baard werd toen nog aangeplakt maar zijn echte baard zou snel genoeg zijn aangegroeid.

De Vader Abraham figuur was meteen niet meer weg te denken aan het Nederlandse sterrenfirmament. De meezinger Baaien Baaien Pootje Baaien luidde de zomer van 1971 in. Elke avond had Pierre wel een show, of zat hij te schrijven, te repeteren, of in de studio op te nemen. Met de elfjarige ‘Wilma’, het Nederlandse antwoord op Heintje, werd het duet Zou Het Erg Zijn Lieve Opa opgenomen. Deze subtiele manier om toen al de milieuvervuiling onder de aandacht van het publiek te brengen, sloeg erg aan. Nu nog steeds brengt Pierre dit nummer op de bühne. Weliswaar niet meer met de kleine ‘Wilma’ maar met drie volwassen dames uit het publiek. Pierre: "Alhoewel 't publiek zich soms wezenloos lacht om dit gezicht, geloof ik zeker dat de drie dames zich bewust zijn van de ernst van het liedje".

In 1972 vinden zowel de z.g. 'feestliedjes' als Olleke Bolleke als de ietwat serieuze liedjes zoals Jij En Ik Blijven Bestaan en Zo Is Het Leven gretig aftrek.

 

VADER ABRAHAM / PIERRE KARTNER  EEN ERG OMSTREDEN FIGUUR...
Al jarenlang laat Pierre zich door de actualiteit inspireren als hij liedjes schrijft: Ajax Leve Ajax en Ajax Wint De Europacup in 1972-1973

ter ere van de kwalificatie voor de Wereld- en Europacup. Recentelijk op voetbalgebied We Gaan Naar Parijs en We Gaan Naar Mexico. Helaas gingen we niet...  Zo heeft hij ook nog een aantal liedjes geschreven over Johan Cruijff. Hij zong samen met de Goede Zonen de volgende liedjes Cruijffie Loop Toch Niet Zo Snel, Johan Cruijff’s Levensverhaal (een interview afgenomen door Pierre voordat hij beroemd werd) Johan Cruijff, Ga Toch Niet WegVeronica 538 in 1972, om te protesteren tegen het verdwijnen van V.O.O. als zeezender. Den Uyl Is In Den Olie werd in 1974 een duetplaat met 'Boer Koekoek’ waarin Vader Abraham de tijdens het kabinet Den Uyl ontstane olieboycot aanklaagt. Deze nr. 1 plaat werd toentertijd geboycot door o.a. de VARA wegens haar 'anti-socialistische' karakter. In "The Herald Tribune" en bij "Associated Press" verscheen ter gelegenheid van de Gouden Plaat uitreiking het volgende persbericht: "Mister Cuckoo" leader of the Farmers Party in Holland has with Father Abraham a number 1 record with the title: The Owl Is In The Elm.

Een andere dankbare inspiratiebron voor Pierre als tekstdichter is zijn directe omgeving, wat resulteerde in:
- Bedankt Lieve Ouders, dat Pierre schreef voor zijn eigen ouders.
- Blauwe Kinderogen, waarin hij de ogen van zijn zoon bezingt.
- In Het Kleine Café Aan De Haven, wat geïnspireerd is op een café aan het haventje van Hoorn waar Pierre destijds tevergeefs zat te wachten op een journalist. Onlangs had hij nog een optreden in dit café.
- Mijn Dorpje Elst Bij Nijmegen, het geboortedorp van Pierre.
Ook voor critici was Pierre een geliefd onderwerp. Voorbeelden hiervan zijn er te over:
- In het tv-programma 'Noord-Zuid' werd Pierre aangevallen door Johan Anthierens en Mies Bouwman, op het feit dat hij door het schrijven over de menselijke sentimenten, zijn brood verdiende. Toen dit echter uitmondde in een regelrechte onheuse aanval, stapte Pierre op in deze live-uitzending. Elke krant en zelfs het journaal maakten hiervan melding. In Breda, regende het de volgende dag adhesiebetuigingen.
- Ook de bekende Ischa Meyer, probeerde Pierre 'onderuit' te halen. Zijn commentaar op het programma, wat overigens nooit werd uitgezonden was; "Hij was gewoon een aardige man. Hij is gewoon niet te pakken".
- Bij ‘Sonja’ (haar allereerste uitzending) werd de 'Vader Abraham figuur' door o.a. Jasperina de Jong aangevallen. Jaren later bekende ze nog steeds hinder te ondervinden van haar uitspraak: "Waarom moet je je ouders danken... ?".
- Zowel Robert Long, André van Duin, als ook de 'grote' Wim Kan maakten persiflages op de Vader Abraham figuur.
- Met bijnamen als 'De meester van de Brabantse Blues' en 'The Godfather van het Nederlandse lied' werd echter ook veel eer bewezen aan Pierre Kartner/Vader Abraham. Zijn fans zijn te vinden in alle sociale regionen en leeftijdscategorieën, zoals bv. Mr. Dries van Agt die al jarenlang een van zijn trouwste fans is.
- Als We Gaan handelde in 1984 over het vallen van de atoombom.
- Ook de milieu-vervuiling was regelmatig Pierre's inspiratiebron; Jij En Ik Blijven Bestaan, Vraag Het Aan De Dieren en Oude Wereld en Ik Wou Dat Ik Voor Een Keer In Mijn Leven Een Tovenaar Kon Zijn een unieke uitvoering door Lee Towers & Bart de Graaff. De opbrengst van deze single was t.b.v. UNICEF.  Impulsief als Pierre was (en is) dacht hij soms niet na over de eventuele gevolgen van zijn meestal goed bedoelde teksten. Hierdoor raakte hij meer dan eens verzeild in conflictsituaties:      

1969: Pierre's persiflage op Hallo Mr. Den Uil uit de Fabeltjeskrant.    
1972: Olleke Bolleke (Wat zien ik), geïnspireerd op de 'Albert Mol-film' "Wat zien ik".
1974: In de C-Klasse, een nu nog steeds erg actuele tekst, die toen de gemoederen deed oplaaien; vooral bij de 'Ouden van Dagen' bonden. In 1994 hergereleased in verband met de nieuwe ontwikkelingen rondom de AOW.
1975: Wat Doen We Met Die Arabieren Hier ? wat geïnspireerd was op de Internationale Oliecrisis. De plaat moest op last van de Nederlandse regering voortijdig uit de handel worden genomen wegens haar 'discriminerende karakter'. Pierre zelf, stond toentertijd onder dag- en nacht politiebescherming i.v.m. dreigementen van allerlei extreme politieke organisaties.
1976: Het Leger Der Werkelozen handelde over het groeiende aantal werkelozen in Nederland. Hierop werd fel gereageerd door de overwegend links georiënteerde vakbondsorganisaties. 
1980: Laat De Russen Maar Komen was een parodie op de internationale Oost-West verhoudingen.
1985: Brinkman, Minister Brinkman schreef Pierre om te ageren tegen diens gehanteerde omroepbeleid. Uit angst voor represailles werd zelfs deze plaat door sommige omroepen geboycot.
1988: Het Grote Clubaktielied. Dit was een slotlied voor een speciale aktie geschreven door Pierre.
1992: We Gaan Naar Zweden (voetbal-EK).
1994: In De C-Klasse herrelease i.v.m. AOW.
1996: Als Je Inlegkruisje Maar Goed Zit. De overdadige reclame over inlegkruisjes. Dit lied is tevens in Duitsland uitgebracht. Pierre heeft de Duitse versie Wenn die Slipeinlage nur gut sitzt diverse malen ten gehore gebracht in Duitse Televisieshows.
1998: Met Z’n Allen Montignaccen. Met dit lied speelde hij in op de afslankrage welke zijn oorsprong vond bij de Fransman: Michel Montignac. Saillant detail is dat laatstgenoemde persoon het lied erg goed vond.
1998: Adios Mijn Vriend. Dit lied is een duet tussen Vader Abraham en   zijn grootste ontdekking Corry Konings. Met dit lied werd op een tactische wijze het motiefloze geweld onder de aandacht gebracht.
1999: Tussen Kroegen en Kerken. In dit lied werd op speelse wijze de kerk met de kroeg vergeleken. Dit lied is eind 2000 gereleased in Duitsland, draagt de titel Zwischen Kirche und Kneipe en werd vertolkt door Peter Orloff. 
2000: 30 jaar Vader Abraham. Redenen genoeg om feestelijk album te releasen waarop al zijn hits in een medley te horen zijn. En ter gelegenheid van dit jubileum-album is er onlangs ( maart 2001 ) een bladmuziekboek verschenen van al deze hits. 
2002:  Wimmetje gaat, Pimmetje komt. (more info soon)

De Vader Abraham figuur werd en wordt, overigens terecht, vaak geassocieerd, met 'Het goede doel'. Iedereen kan zich nog wel het afscheren van Pierre's baard, zijn handelsmerk, in 1974 herinneren, wat gebeurde ten bate van de aktie 'Geven voor Leven'. Pierre had afgesproken met de programmamakers dat hij bij het bereiken van de 50 miljoen gulden, zijn baard zou afscheren en per opbod zou laten verkopen. De baard moest er dus aan geloven.

Met de aktie 999 kwam hij in 1979 op voor de bootvluchtelingen en jaarlijks treedt hij regelmatig op ten bate van 'het goede doel'.
Pierre; "Ik denk dat ik dat ook wel aan de Vader Abraham figuur verplicht ben". Met de media, met name de Radio en TV, heeft Pierre altijd al een speciale band gehad. Voorpaginanieuws was bijv. het pleiten van hem in de Tweede Kamer ten behoeve van het voortbestaan van het zendschip 'Veronica' in 1973. Buiten stonden er toen zo'n 80.000 sympathisanten. Pierre heeft overigens altijd al een speciale band gehad met 'piraten' en 'illegale zenders'. Hij was nl. eerst in dienst bij Radio Noordzee en vervolgens bij Veronica. Sinds 1985 maakte Pierre wekelijks een radioprogramma voor een firma in Hilversum, wat op onverklaarbare wijze pleegde te worden overgenomen door Radio Monique op de MW. 819 kHz. Elke zondag tussen 10.00-12.00 uur. (vanuit het zendschip Caroline) Ter informatie heeft Pierre ook bij o.a. de NCRV Radio een seizoen lang een radioprogramma gehad tussen 12.00-14.00 uur op Radio 3. Pierre pikte in 1992 weer even de draad op als discjockey. Hij presenteerde een aantal jaren op de zaterdagochtend een live-programma genaamd ‘Voor De Baard Weg’ op het Nederlandstalige station Holland FM, de voorloper van Radio Noordzee Nationaal. Pierre’s programma was het best beluisterde programma van heel de week. Maar ook in 2000 en 2001 presenteerde Pierre weer iedere zaterdag tussen 14.00-16.00 uur een radioprogramma 'Goed Gemutst', waar hij steevast het tweede uur een Nederlandse artiest ontving op de Nederlandse zender Radio Nationaal.  
Bij bijna alle omroepen heeft Pierre wel één of meerdere Vader Abraham TV-shows gehad, bv. 'de Kerstshows' bij de TROS, de 'Vader Abraham Shows' bij de AVRO (6) 'Vader ziet Abraham'.

PIERRE KARTNER ALS TEKSTDICHTER-COMPONIST-PRODUCER;
Pierre Kartner als tekstdichter-componist-producer brak in 1976-1977 internationaal pas echt goed door via het meesterwerkje In Het Kleine Café Aan De Haven. Dit lied, wat overigens een jaar lang in Pierre's gedachten doolde, alvorens hij dit aan het vinyl toevertrouwde, werd in 1976 in Nederland een hit.  Peter Alexander, de Duitse superster, hoorde dit nummer, liet het vertalen, door Michael Kunze en het werd meteen Peter's allergrootste hit in Duitsland; nr. 1 op de hitlijst en tevens de best verkochte single in Duitsland 1976 (Duitse titel: Die kleine Kneipe). Hierna nam Peter nog verschillende andere nummers van Pierre's hand op zoals bijv. An der Himmelstür, Holland Holland, Wir sind heute keine Engel, Glück. In Frankrijk namen zowel Joe Dassin als Mireille Mathieu Het Kleine Café Aan De Haven op. De versie van Joe Dassin: Le café des trois colombes (met een vertaling van Pierre Delanoë) werd in Frankrijk, Canada, Nieuw Zeeland en Australië een nr. 1 plaat.  Ook Mireille's versie Le vieux café de la rue d’Amérique werd in Frankrijk een grote hit. Davey Arthur and The Fureys hadden ook een nr. 1 hit met The Red Rose Café. Momenteel is dit nummer In Het Kleine Café Aan De Haven al toe aan zijn 161ste cover (na deze druk is er ongetwijfeld weer een volgende cover gemaakt) en spreekt men van een 'Evergreen'.

DE INTERNATIONALE DOORBRAAK VOOR DE 'VADER ABRAHAM FIGUUR EN DE SMURFEN'
Op 9 mei 1977 kreeg Pierre een telefoontje van Harry Thomas, organisator van het Schlagerfestival, die hem vroeg een liedje te schrijven als promotie voor een tekenfilm. Deze tekenfilm bleek de Smurfenfilm te zijn, wiens geestelijke vader Pierre Culliford (Peyo) was. Harry Thomas bracht de film naar Breda en Pierre's droge commentaar luidde "Leuke figuurtjes". Het lied was snel gecomponeerd en de toenmalige platenmaatschappij Dureco perste er voorzichtig 1000 singletjes van. Het liedje werd de eerste maal ten gehore gebracht tijdens het al eerder vernoemde Schlagerfestival. De aanwezige pers vond het liedje een dissonant, doch het publiek was laaiend enthousiast. De 1000 singles werden op 1 dag verkocht. In Nederland werden er vervolgens in recordtijd zo'n 400.000 singles verkocht en zo'n 500.000 lp's. Pierre zong als een razende roland verschillende versies zoals de Duitse, Franse, Engelse, Spaanse, Italiaanse, Zweedse, en zelfs Japanse versie in, met behulp van een foneticus, en de algehele smurfenhysterie barstte los in de gehele wereld.

Hij zingt tevens alle Smurfenstemmetjes zelf. In Duitsland stonden verschillende singles als Das Lied der Schlümpfen en Schlümpfenbier verschillende weken op de 1e positie, en de verschillende smurfenlp's in the charts. Zo'n 2 miljoen lp's en 1,5 miljoen singles werden alleen al in Duitsland verkocht. In Engeland stond Pierre als enige Nederlandse artiest op de 1e plaats! In het TV-programma "Top of the Pops" tussen The Rolling Stones, John Travolta en Olivia Newton John, The Bee Gees. Er werden daar zo'n 1 miljoen singles en 1,5 miljoen lp's verkocht. Datzelfde jaar werd Pierre verkozen tot de populairste artiest in Engeland via het Dagblad The Sun. De Internationale Grammofoonplatenbeurs de Midem (in Cannes - Zuid-Frankrijk) stond in 1978 geheel in het teken van de smurfen. In Scandinavië werden er meer dan 2 miljoen lp's verkocht van Pierre's Zweedse versie. De Noorse, Finse en Deense werden gecoverd. (De aantallen hiervan zijn hier niet bijgerekend)  In Spanje werden 4 smurfenlp's uitgebracht die samen zo'n 2 miljoen stuks verkochten. In Japan 840.000 stuks, in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Venezuela, Israël, Italië, Puerto Rico, Peru, Ecuador, Argentinië, Columbia en Mexico, werd het smurfenlied in de diverse landstalen een nr. 1 positie. Het wereldwijd totaal aantal verkochte exemplaren komt uit op +/- 30 miljoen. In La Corrida in Madrid (Spanje) trad Pierre met zijn smurfen op voor zo'n 160.000 weeskinderen. Ook Zuid-Amerika kon niet achterblijven, met Mexico als aanvoerder.
Op 1 mei 1983 trad Pierre op voor 150.000 dolenthousiaste Mexicanen in een park "El dio del niño". Gezeten op een praalwagen, reed Pierre tussen 3,5 miljoen mensen door het Central Park, Mexico-City. Het showgebeuren wat zo'n 5 uur duurde, werd integraal door de Mexicaanse staats-tv uitgezonden. Na verschillende tournees kris kras door Mexico, met interviews, optredens, tv's en radio's besloot Pierre een videofilm te maken voor diverse stations i.v.m. zijn werkzaamheden in Nederland.

In Nederland is Pierre nog steeds erg actief bezig als tekstdichter, componist, producer en talentscout, en schrijft hij ook erg veel voor buitenlandse artiesten. Ook de artiest Vader Abraham is nog zeer actief aanwezig op de bühnes in binnen- en buitenland.
Momenteel zijn er meer dan 50 Top 40 platen als Vader Abraham/Pierre Kartner door hem de Top 40 ingezongen. Op zich een prestatie van wereldformaat als solo-artiest. Daarme laat hij sterren als Michael Jackson, The Bee Gees, Queen, The Beatles, Elton John achter zich. Als componist, tekstdichter en producer worden het meer dan 100 noteringen in de hitlijsten! 

Enige jaren geleden beloofde Pierre zijn echtgenote Annie het wat rustiger aan te doen bij het bereiken van zijn 50ste verjaardag.
Inmiddels heeft hij er nog maar een aantal jaren aan toegevoegd. Een strever, perfectionist, een hartelijke warme persoonlijkheid zijn maar enkele van zijn karaktertrekken. Aanbeden door zijn miljoenen fans in binnen- en buitenland, verguisd door zijn tegenstanders. Toch zal niemand kunnen ontkennen dat hij als één der weinigen een grote stempel heeft gedrukt op het Nederlandse lied, en dat het hem als praktisch enige is gelukt werkelijk door te breken in het buitenland met zijn eigen teksten en composities. Kortom iemand waarop we, of we nu van zijn liedjes houden of niet, trots kunnen zijn.

Momenteel zijn Vader Abraham en de smurfen weer volop in de actualiteit. Vanaf 1 mei 2001 is er een nieuwe verkeersregel in Nederland van kracht. En om dit iedereen duidelijk te maken is in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat op  9 april 2001 een grootse campagne 'Geef het door, rechts gaat voor'  van start gegaan. Deze campagne wordt ondersteund met een TV- en Radiospotje waarin Vader Abraham en de smurfen met Het Smurfenlied iedereen duidelijk maakt dat langzaam rijdend verkeer voorrang heeft.